Μια βουλωμένη μύτη οφείλεται συνήθως είναι σε ένα αβλαβές κρύωμα, τα συμπτώματα του οποίου θα εξαφανιστούν σύντομα. Ωστόσο, εάν η μύτη είναι χρονίως αποκλεισμένη, το πρόβλημα είναι σοβαρό. Η φραγμένη ρινική αναπνοή αναγκάζει εκείνους που πάσχουν να αναπνέουν μέσω του στόματος, γεγονός που οδηγεί σε μια σειρά άλλων άλλων συμπτωμάτων. Oι βλεννογόνοι στεγνώνουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό ή ακόμη και φλεγμονή στο λαιμό. Το φαγητό, το ποτό και η ομιλία εξελίσσονται σε επίπονες διαδικασίες. Συχνά υπάρχουν επίσης πονοκέφαλοι, ροχαλητό και διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι συνέπειες της περιορισμένης αναπνοής.

Η ρινική αναπνοή μπορεί συχνά να διαταραχθεί από τη διόγκωση των κογχών.
Υπάρχουν τρεις κόγχες (κάτω, μέση, άνω) η καθεμία στην αριστερή και δεξιά κύρια ρινική κοιλότητα. Τις περισσότερες φορές, μεγεθύνσεις ή χρόνιες διογκώσεις παρατηρούνται στην περιοχή των κατώτερων κογχών. Ένα τέτοιο πρήξιμο είναι π.χ. πολύ έντονο σε αλλεργική ρινίτιδα. Η διόγκωση των κογχών μπορεί να συμβεί λόγω λοιμώξεων, κρυολογήματος, τακτικής χρήσης αποσυμφορητικού ρινικού εκνεφώματος ή ρινικών σταγόνων, αλλά και εξαιτίας ορμονολογικών διαταραχών.

Η κογχοπλαστική είναι η θεραπεία εκλογής όταν η βελτίωση της ρινικής αναπνοής δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω φαρμακευτικής αγωγής ή ρινικής φροντίδας.
Μια ρινοσκόπηση μπορεί να ανιχνεύσει τη διόγκωση. Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Μια αλλεργιολογική αξιολόγηση είναι συχνά χρήσιμη για την εύρεση της αιτίας. Οι χρόνιες λοιμώξεις των παραρρίνιων κόλπων πρέπει επίσης να αποκλειστούν.

Εκτός από την υπερπλασία του στροβίλου, συχνά υπάρχει επίσης σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, συχνά εκτελούνται η ευθείαση του διαφράγματος και η κογχοπλαστική σε μία χειρουργική συνεδρία.

Πώς διενεργείται;

Οι κόγχες μπορούν να μειωθούν σε μέγεθος χειρουργικά με κογχοπλαστική ή με εφαρμογή coblation, ραδιοσυχνοτήτων ή laser. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν διαταράσσεται η φυσιολογική εργασία των κογχών (υγρασία αέρα, καθαρισμός αέρα, θέρμανση αέρα). Η υπερβολική σμίκρυνση των κογχών μπορεί να οδηγήσει σε ξηρή μύτη.

Μετεγχειρητικά υπάρχει απαγόρευση “φυσήγματος της μύτης σας”, καθώς η πίεση που αυξάνεται όταν φυσάτε τη μύτη σας μπορεί να είναι επώδυνη και να οδηγήσει σε δευτερογενή αιμορραγία.

Το αποτέλεσμα της κογχοπλαστικής είναι συνήθως αισθητό μόνο μετά από δύο έως τρεις εβδομάδες, όταν οι βλεννογόνοι είναι πρησμένοι.

Διάρκεια: 30 – 45 min.

Παραμονή στην κλινική: one day surgery, γενική ή τοπική αναισθησία

Ανάπλαση: ετοιμότητα για κοινωνινκές δραστηριότητες μετά από 1 εβδομάδα

ετοιμότητα για εργασία μετά από 1 εβδομάδα
ετοιμότητα για άθληση μετά από 2 εβδομάδες

Επικοινωνία

Διεύθυνση

Αγίου Αλεξάνδρου 3,
Παλαιό Φάληρο 175 61

Τηλέφωνο

+30 210 988 2103
+30 697 939 0068

Ωράριο

Δευτέρα - Παρασκευή
08:00 - 20:00

Email

s.parlavantza@gmail.com