Οι σιελογόνοι αδένες παράγουν σίελο για να υγραίνουν τα τρόφιμα, ώστε να μαλακώνει ο βλωμός και να είναι πιο εύκολη η κατάποση. Η σίελος περιέχει επίσης ένζυμα που διασπούν την τροφή έτσι ώστε να πέπτεται πιο εύκολα.

Οι σιελογόνιοι αδένες μπορεί να δυσλειτουργούν, να μολυνθούν ή να μπλοκαριστούν από σιελόλιθους στους αγωγούς τους.Η δυσλειτουργία των σιελογόνων αδένων οδηγεί στην έκκριση λιγότερης σιέλου, γεγονός που οδηγεί σε ξηροστομία και τερηδόνα.

Οι μολυσμένοι ή μπλοκαρισμένοι σιελογόνοι αδένες προκαλούν πόνο.
Η λειτουργικότητα ενός σιελογόνου αδένα μπορεί να εκτιμηθεί εάν ληφθεί δείγμα ιστού από τους σιελογόνους αδένες. Περιστασιακά, μπορεί να αρθούν αυτόματα τα εμπόδια στους εκφορητικούς πόρους των σιελογόνων αδένων.

Υπάρχουν τρία μεγάλα ζεύγη σιελογόνων αδένων στο στόμα:

Το μεγαλύτερο ζεύγος σιελογόνων αδένων, οι παρωτιδικοί αδένες, βρίσκονται ακριβώς πίσω από την άρθρωση της γνάθου κάτω και μπροστά από τα αυτιά. Οι υπογλώσσιοι σιελογόνιοι αδένες βρίσκονται στην πλευρά κάτω από τη γλώσσα. Οι κάτω γνάθοι των σιελογόνων αδένων βρίσκονται πλευρικά κάτω από το σαγόνι. Εκτός από αυτούς τους μεγαλύτερους αδένες, υπάρχουν πολλoί μικροί σιελογόνοι αδένες σε όλο το στόμα. Όλοι αυτοί οι αδένες παράγουν σίελο, η οποία βοηθά στη διάσπαση της τροφής ως μέρος της πεπτικής διαδικασίας.

Πριν από λίγα χρόνια η παρωτίτιδα (επιδημία παρωτίτιδας) ήταν μία από τις πιο συχνές ασθένειες. Είναι μια οξεία, γενικευμένη λοίμωξη με νευροτροπικούς παραμυξοϊούς. Αυτό οδηγεί σε επώδυνη διεύρυνση κυρίως όλων των σιελογόνων αδένων, ειδικά των παρωτιδικών αδένων. Είναι λοίμωξη σταγονιδίων και ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.Με την εισαγωγή του εμβολιασμού της παρωτίτιδας σπανίζει πλέον. Κυρίως επηρεάζονται Παιδιά ηλικίας 2 έως 15 ετών. Ένα τυπικό σύμπτωμα είναι συνήθως μονομερής και αργότερα διμερής φλεγμονή του παρωτιδικού αδένα η οποία συνοδεύεται από οίδημα του αδένα και ελαφρύ πυρετό. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η καλύτερη προστασία είναι ο εμβολιασμός, που συνιστάται με τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς και της ερυθράς. Αφού πάσχετε από ασθένεια υπάρχει δια βίου ανοσία. Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο, καθώς η μόλυνση από παρωτίτιδα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του εμβρύου.

Βακτηριακές λοιμώξεις των σιελογόνων αδένων εμφανίζονται κυρίως σε σχέση με άλλες ασθένειες του παρωτιδικού αδένα. Έτσι μπορεί να είναι συνοδεύουν τη σιαλολιθίαση ή αλλαγή στη σύνθεση του σάλιου οδηγεί σε αποικισμό βακτηρίων. Τα βακτήρια μεταναστεύουν είτε μέσω του πόρου είτε μέσω της αιματογενούς οδού και προκαλούν φλεγμονή.

Η σιαλολιθίαση είναι ως επί το πλείστον ανώδυνη, μη φλεγμονώδης διόγκωση του σιελογόνου αδένα, που αφορά κυρίως την παρωτίδα . Εμφανίζεται συνήθως σε έδαφος μεταβολικών ασθενειών όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή ο υπερδραστηριώδης θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός). Μπορεί να εμφανιστεί ως παρενέργεια της λήψης β-αποκλειστών ή μεταβολικών διαταραχών (π.χ. υποσιτισμός ή αλκοολισμός).

Το σύνδρομο Sjögren είναι μια συστηματική ασθένεια με ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που αποτελείται από ανεπαρκή παραγωγή έκκρισης με ξηροστομία, κερατοεπιπεφυκίτιδα του ματιού και φλεγμονή των δακρυϊκών αδένων. Συνοδεύεται επίσης χρόνια πολυαρθρίτιδα. Κυρίως επηρεάζονται οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Για τη διάγνωση πραγματοποιείται βιοψία.